Hírek


Innovációs díjat kapott Jancsó Péter, a Graboplast elnöke a Magyar Műanyagipari Szövetség rendezvényén

Jancsó Péter, a Graboplast elnöke sikeres pályafutása elismeréseként a Magyar Műanyagipari Szövetség Innovációs díját vehette át „Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga” című konferencián, melynek helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia volt.

Dr. Toldy Andrea a BME Polimertechnika tanszékének egyetemi tanára laudációjában elmondta, hogy az elmúlt években az Innovációs díjat világhírű magyar tudósok, vállalatvezetők, műszaki szakemberek kapták meg. Jancsó Péter több évtizedes szakmai pályafutásának ismertetését követően vehette át a kitüntetést a Magyar Műanyagipari Szövetség vezető tisztségviselőjétől.

Jancsó Péter felszólalásában megköszönve az életmű díjat ismertette a Graboplast által gyártott termékek körét, illetve a vállalat több évtizedes vezérigazgatói tevékenysége alatti fejlődésének és átalakulásának ívét, valamint azokat a főbb piaci és szakmai kihívásokat, melyeket elsőszámú vezetőként kezelnie kellett az évek során. Hangsúlyozta, hogy a Graboplast fejlődéséhez és termékeinek mai napig tartó sikeréhez nagyban hozzájárult a magas hozzáadott értékű saját mérnöki csapatának tudása, amely megalapozta a termékek folyamatos piaci keresletét, illetve sok esetben szakmai díjakkal történő elismerését. Arra a kérdésre, hogy hova fejlődik a padlógyártás, elmondta, hogy a tekercses padlókkal szemben ma egyebek mellett a különböző speciális tulajdonságú moduláris termékek fejlesztési és gyártási irányába indult el a Graboplast is. Felszólalását azzal zárta, hogy több mint 30 évvel ezelőtt „kapta a lehetőséget”, hogy tovább vigye és meghatározza a Graboplast fejlődési irányait, de bízik abban, hogy a következő évtizedekben is lesznek a Graboplastnál ilyen magas díjra érdemes emberek, akik hozzá hasonlóan büszkén vehetik át azt.

A szakmai konferencia központi témája az idei évben a kompozit anyagok és azok ipari felhasználási területei voltak. Köszöntőt mondott Dr. Toldy Andrea, a BME Polimertechnika tanszék egyetemi tanára, majd a rendezvényt Prof. Dr. Czigány Tibor, a BME rektora nyitotta meg. Az elhangzott előadások az ország különböző településeiről érkező érdeklődő középiskolás diákok ismereteinek bővítését célozták meg. A bevezető a kompozitok általános bemutatásáról és elterjedéséről szólt, majd „A szénszálak alkalmazása Magyarországon és alkalmazási trendek a XXI. században” címmel hallgathattak meg előadást a résztvevők. „A hajóépítés csodaanyagai és a kompozitok” téma mellett záróakkordként „Kompozitok a megújuló energiaforrások szolgálatában” címmel adtak elő iparági prezentációkat.