Pályázatok


A kedvezményezett neve:

Graboplast Zrt.

A fejlesztés tárgya, célja:

Technológiafejlesztés a Graboplast Zrt. győri üzemében

A szerződött támogatás összege:

102 097 506 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A kieső brit forgalom kompenzálását egyéb export piacokon való növekedéssel kívánja megvalósítani a Graboplast. A fejlesztés fő műszaki eleme a jelenlegi gyártásban alkalmazott padlógyártó gépsor hajtásszabályzásának kibővítése és modernizálása új eszköz, a PLC vezérelt árufeszesség szabályozó beszerzésével, továbbá informatikai fejlesztés keretében notebook-okat szerzünk be. A PLC szabályozó berendezés beépítésével vékonyabb, a gyártás közbeni mechanikai hatásokra érzékenyebb termékek is bekerülhetnek a termékpalettába. A projekt komoly előrelépést jelent a Graboplast számára, hiszen jelentős hulladék visszadolgozást a kenéstechnológián alapuló termékek esetében eddig nem tudott megvalósítani. A projekt révén a cég győri gyártósora alkalmassá válik 0,3 mm-nél vékonyabb koptató réteg előállítására, amelyeket a lakossági LVT típusok gyártásához a tatabányai üzemben használnak fel.

A projekt tervezett befejezési dátuma:

2023.12.31.

Nemzeti Exportvédelmi Program – Külpiacrajutási támogatás

Graboplast Padlógyártó Zrt

A Graboplast európai export lehetőségeinek növelése a járvány után című projektre egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A támogatás összege: 50 millió Ft.


Kedvezményezett neve:
 Graboplast Padlógyártó Zrt.

Projekt címe: Önfertőtlenítő/-tisztító felületű, kopásálló, fexibilis padlóburkolat kidolgozása.

A projektre megítélt támogatás összege: 910.991.278 Ft

A támogatás intenzitása: a Projekt elszámolható összköltségének 69,56%-a.

A projekt tartalmának bemutatása: A Projekt során kifejlesztésre kerül olyan homogén és LVT termékcsalád, amelyek felülete egy újonnan kidolgozott speciális lakkadaléknak köszönhetően antibakteriális tulajdonságú amellett, hogy a padlók összes szabványban leírt követelményét teljesíti. A Projekt keretében mind az adalék, mind a padló előállítási és felhasználási technológiája is kidolgozásra került. Ezen felül elkészült a piaci bevezetés.

A Projekt fizikai befejezésének időpontja: 2022.02.28.

A Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00050

A beruházás közel 600 millió forintból készült el, amelyből 235 millió forint volt az állami támogatás. A mintegy 600 négyzetméteres üzem elsősorban a keletkezett gyártási hulladékot és a selejtes termékeket használja fel.

A projekt több éves előkészítő munka eredményeként valósulhatott meg a Graboplast saját szabadalommal védett technológiájából kifolyólag. Egy speciális őrlési eljárással a keletkező gyártási hulladékot és a selejtes PVC padlót felaprítják, folyékony nitrogénnel közel mínusz 100 fokra lehűtik, majd az üveg keménységű anyagot porrá őrlik, amely így visszadolgozhatóvá válik a késztermékben.

Az eljárás előnye még, hogy a vállalat így csökkenteni tudja ökológiai lábnyomát, hiszen az újrahasznosítási folyamattal lényegesen lecsökken a környezet terhelése. Az őrlőüzem mindamellett hogy környezetvédelmileg rendkívül előnyös, egyben gazdaságos és gyorsan megtérülő beruházás is.

A „nehézfém mentes”, az „oldószer mentes” és a „ftalát mentes” jelzők mellett, a Graboplast mára már joggal használja a „hulladékszegény technológiákat alkalmazó” vállalat megjelölést is. Az eddig elkészült új termékeket a piac rendkívül pozitívan fogadta. A beruházással kilenc új munkahely jött létre.

Beruházás ismertető (pdf)

Kedvezményezett neve: Graboplast Padlógyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: Fokozott egészségvédelmi tulajdonságú sportpadló kifejlesztése

Támogatás összege: 445 266 503 Ft

Támogatás mértéke: 48,15%

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt célja egy olyan sportpadló család kifejlesztése volt, mely a szabványi toleranciák magasabb szintű teljesítésével a felnőtt sportolókon túl fiatalabb, kisebb testsúlyú használók számára is biztosítja a széles körű egészségvédelmi funkciót. Ehhez elsősorban a sport tulajdonságokat (erőleépülés, függőleges deformáció, stb.), illetve a felületi kialakítást (présmintázat, présmélység, védőbevonat, stb.) kellett kidolgozni.

A kísérleti munka első fázisában új típusú, nagyobb teljesítményre képes habrendszer kidolgozását végeztük el. A labormunkák során sikerült több – részben habos, részben tömör – réteg receptúrális és felépítési módosításával olyan padló szerkezeteket kialakítani, amelyek a meglévő üzemi berendezésünk beállítási módosításaival a javított hatást üzemi körülmények között elérték.

Ezzel párhuzamosan végeztük a felület fejlesztési munkákat. Piaci információk alapján erős átstrukturálódás tapasztalható a sportpadlók területén, erőteljes igény jelent meg a kimondottan matt, mégis kevésbé sérülékeny felületre, a biztonsági, egészségvédelmi (csúszósúrlódás min/max. értéke), és kezelési (főleg tisztíthatósági, foltállósági, stb.) követelmények maximális teljesítése mellett.

A kísérleti munka másik súlypontja egy ennek megfelelő új típusú UV lakk rendszer kialakítása és alkalmazhatósága lett. Ennek megvalósítására a gépsorba integrált felhordómű, valamint nagyteljesítményű monokróm (UV) lézer előtérhálósító lámpa, inertgáz (nitrogén) atmoszférát biztosító rendszer került. Az előzetes labortesztetek alapján többlépcsős üzemi kísérletre került sor, amely alapján kidolgoztuk a gyártmánycsalád minden egyes elemét (6,0 mm, 6,7 mm, 8,0 mm, 10,3 mm vastagság), meghatároztuk az új plasztiszolok keverőüzemi technológiáit (összetétel, fordulatszám, ciklusidő, stb.), a kenőüzemi rétegelési utasításokat (tömeg, gépsebesség, hőmérséklet, stb.), valamint a felület lakkminőségét (rétegtömeg, hőmérséklet, frikció, résméret, stb.), térhálósítási paramétereit.

Projekt tényleges befejezési dátuma: 2020.09.29.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.6-16-2017-00002

Versenyképesség növelő humán erőforrás fejlesztés a Graboplast Zrt.-nél

Ismertető